KFA:s utställning ”KAPAD KROPP” en säker succé

 

Den 11 augusti var det invigning på Sundstorget i Helsingborg av KFA:s vandringsutställning KAPAD KROPP.  Ett stort mediauppbåd var närvarande, liksom en nyfiken allmänhet. KAPAD KROPP är en idé av KFA:s ordförande Leif Axelsson som med fotografierna i jätteformat av amputerade i åldrar mellan 7 och 85 år vill lyfta fram en stor men dold grupp människor i samhället.

– Det har varit viktigt att presentera bilderna positivt säger Leif. Vi har velat visa starka, självständiga individer, så lång ifrån en offerbild man kan komma.

Det var redan för tre år sedan som Leif kom på idén till den här utställningen, och han kontaktade då på vinst eller förlust den mycket kritikerrosade och likaså kontroversiella konstnären och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin, bl a känd för sin Ecce Homo-uställning.

– Jag blev glad när Leif kontaktade mig, säger Elisabeth. Min pappa hade just blivit amputerad och jag fick på nära håll se hur det var att leva med detta handikapp, så jag ville absolut göra detta.

Elisabeth berättar vidare att hon är imponerad över den viljestyrka och generositet, och inte minst det mod som hennes drygt 20 modeller har visat genom att delta i KAPAD KROPP.

– Att bli amputerad innebär en dramatisk omställning i livet, och tyvärr skäms många och vill dölja sitt handikapp – men det är något vi med KAPAD KROPP vill bidra till att ändra på.

Leif instämmer och menar att utställningen också vill göra samhället – allmänhet, politiker och andra beslutsfattare – uppmärksam på att den här gruppen faktiskt finns runt om oss, och att en amputerad person är som du och jag med endast en skillnad. Alla är vi egentligen lika olika

– Vi vill också slå ett slag för begreppet Carpe Diem, fortsätter han, att leva nu och göra det mesta av den tid vi har. Man vet aldrig vad som sker om ett år eller om en timme. Vi hoppas även göra Sveriges amputerade uppmärksammade på att KFA finns för dem – en förening som enbart slåss för de amputerades villkor.

Utställningen KAPAD KROPP visas mellan 11 augusti och 4 september i Helsingborg för att sedan turnera runtom i Sverige.

Text&Bild Magnus Forslin